Ile regionów Polski, tyle tradycyjnych potraw. Jedne są mniej znane, inno znowu dużo lepiej. Danie, które wyróżnia się na tle innych to z pewnością tradycyjny, niedzielny, śląski obiad.

www.akademiamaratonu.pl

Bo któż choć raz go nie spróbował? Dostępny jest niemal w każdej restauracji we wszystkich zakątkach kraju, a na Śląsku dosłownie w każdym barze go dostaniemy. I to w najlepszym wydaniu. Bo tradycyjny śląski obiad jest bardzo sycący, a przede wszystkim niesamowicie smaczny.

O czym mowa? Oczywiście o kluskach śląskich, czerwonej kapuście oraz roladzie z sosem. Kluski, nazywany gumiklejzami, zrobione są według starej receptury. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieszczamy w misce, dzielimy na 4, po czym jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Do tego jajko i sól. Elastyczne ciasto doskonale się klei i możemy formować z niego idealnie okrągłe kluseczki – obowiązkowo z dziurką na sos w środku. Rolady z dobrego mięsa wołowego nadziewamy boczkiem, ogórkiem kiszonym oraz musztardą.

A modra kapusta koniecznie z dodatkiem suszonych śliwek. Kto się uprze takim pysznością?.

http://www.ziemovit.pl/poradnik/nawozenie-trawnika-co-warto-wiedziec https://dagrasso.pl/radomsko/kontakt