Superfood w polskim wydaniu
Czym jest tak właściwie superfood? To określenie odnoszące się do żywności niemodyfikowanej genetycznie, która bogata jest w składniki odżywcze. Uważa się, że jedzenie superfood ma bardzo pozytywny wpływ na ciało człowieka, ponieważ dostarcza mu pokaźną ilość potrzebnych witamin i minerałów. Trudno jest stworzyć pełną listę superfood, ponieważ warunkowana ona jest chociażby przez obecną modę, jednak nie da się ukryć, że można zaliczyć do niego chociażby nasiona chia, jagody goji, spirulinę, czy chlorellę. Biorąc pod uwagę dostęp do czasem nawet bardzo egzotycznych składników oraz ich cenę, warto zwrócić się nieco bliżej do naszych bardziej rodzimych produktów, które również wykazują właściwości superfood.
Za jeden z takich produktów uważa się między innymi dynię, która posiada mnóstwo składników wzmacniających odporność oraz działających przeciwko tworzeniu się nowotworów. Poza tym, jest ona niezwykle bogata w witaminę C, dlatego też warto włączyć ją do jadłospisu szczególnie w jesienne i zimowe dni.
Zdrowe produkty na każdą kieszeń
Do superfood można zaliczyć także sławetny jarmuż, który bogaty jest w takie wartości odżywcze jak białko, błonnik, wapń, żelazo, czy magnez. Poza tym, posiada silne przeciwutleniacze taki jak chlorofil, które powstrzymują wzrost komórek rakowych oraz eliminują substancje je wytwarzające.
Dodatkowo, jarmuż to cenne źródło witaminy A i K, a biorąc pod uwagę jego wymagania można go hodować w każdym ogródku. Orzechy włoskie to kolejne produkty, które warto włączyć w swoją dietę. Mają najwięcej kwasów omega-3, ponieważ pokrywają dzienne zapotrzebowanie na nie w zaledwie trzech sztukach. Dostarczają też licznych antyoksydantów, dzięki którym można zachować promienny wygląd i uchronić się przez szybką utratą kolagenu w skórze.
Żurawina to taki polski odpowiednik jagód goji, która nawet wygląda bardzo podobnie do nich. Przede wszystkim, żurawinę cechują silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu przydatna jest na w zwalczaniu chorób układu pokarmowego, czy zapaleniu dziąseł. To także bogate źródło przeciwutleniaczy, zawiera witaminę C, beta-karoten, a także flawonoidy. Składniki te pomagają przeciwdziałać chorobom serca, poprzez redukcję poziomu złego cholesterolu, a podwyższanie poziomu dobrego.
https://www.dagrasso.pl/kalisz