Niedziela to święto. Ten jedyny w tygodniu dzień wolny od pracy staramy się spędzić w gronie rodziny, przyjaciół. W niedzielę chętnie przygotowujemy wykwintny obiad… lub tradycyjny. Bo tradycja wcale nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie – w kuchni jest jak najbardziej pożądana. Poza tym – tradycyjny obiad niedzielny nieraz przywodzi na myśl dom rodzinny. Może dlatego tak chętnie wracamy do tradycyjnych potraw właśnie w niedzielę? W wielu regionach Polski tradycyjnym daniem niedzielnym jest schabowy.

Idealnie rozbity schab panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony wedle upodobań – na smalcu, oleju lub margarynie czy maśle. Do tego koniecznie ziemniaki tłuczone z masłem i posypane świeżym koperkiem. A jako warzywo? Nic innego jak tylko marchewka z groszkiem, z zasmażką. Jaki pierwsze danie kwalifikuje się tylko rosół. Udka drobiowe, do tego części wołowe. Świeża włoszczyzna, liście laurowe, ziele angielskie i opalana cebula.

sprawdzenie mieszkania przed kupnem

Gotowany kilka godzin na małym ogniu jest cudownym dopełnieniem niedzielnego obiadu.

https://www.budogram.pl/pytania-i-odpowiedzi/98-jak-ocieplic-dach