Kuchnia Polska jest przede wszystkim sycąca. Bardzo sycąca. A do tego aromatyczna, bo pachnie majerankiem, zielem angielskim i świeżym koperkiem. Mamy mnóstwo wspaniałych potraw, którymi możemy się pochwalić. Jeżeli chcecie ja wszystkie spróbowac polecamy kuchnia polska restauracja warszawa

Jakie to są? Barszcz – mamy ich kilka rodzajów. Barszcz czerwony czysty przygotowujemy na wigilię i podajemy w towarzystwie uszek. Przygotowujemy go na zakwasie ze świeżych buraków, czosnku oraz czerstwego chleba. Barszcz ukraiński to już feria smaków i zapachów.

Włoszczyzna, buraki, kapusta i fasolka – wszystko to tworzy wyjątkowy smak. Śledzie to też jedno z bardziej znanych potraw polskich. Przygotowywane są na kilka sposobów – podajemy je w śmietanie lub z sałatką jarzynową, co nie wiedzieć czemu nazywane jest śledziem po japońsku. Pierogi to już klasyka.

Z serem, mięsem, kapustą, owocami. Ile pomysłów, tyle rodzajów pierogów. Cienkie ciasto i sycący farsz – oto sekret pierogów idealnych. Polska słynie także z wyśmienitych wędlin oraz kiełbas.

W wielu miasteczkach oraz wioskach przygotowuje się je samodzielnie. Wcześniej peklowane mięso wędzi się kilka godzin a następnie parzy w gorącej wodzie. Powstałe wędliny nie mają grama chemii, a obcokrajowcy się nimi wręcz zajadają. Kuchnia polska doceniana jest na całym świecie i nie ma się do dziwić – mamy bardzo bogatą tradycję kulinarną.

ściernice listkowe talerzowe