Ciasta drożdżowe to chluba polskiej kuchni. Wypiekały je nasze mamy, babcie, prababcie, ich babcie. To ciasto królowało w dawnych czasach i tak samo doceniane jest dzisiaj.

Z ciasta drożdżowego piekło się niegdyś torty weselne, dumnie nazywane korowajami. Wielka drożdżowa babka miała zdobienia z cista – kwiaty, wstążki i inne weselne elementy. Ciasto drożdżowe było praktyczne, ponieważ mogło stać kilka dni bez konieczności przechowywania go w zimnym miejscu.

Dziś także ciasto drożdżowe świeci triumfy. Wymaga wprawionej ręki – ugniatanie ciasta drożdżowego to nie lada wyczyn. Aby ciasto nabrało elastycznej konsystencji musi minąć dobrych paręnaście minut… lub więcej.

www.stablack.eu

Sekret tkwi w pęcherzykach – im lepiej napowietrzone ciasto, tym więcej pęcherzyków. A im więcej pęcherzyków tym smaczniejsze ciasto. Warto więc chwilę się pomęczyć, aby później delektować się fantastycznym smakiem.

Z ciasta drożdżowego pieczemy makowce, kołacze, rogaliki, pączki. Same zdrowe pyszności – bo drożdże działają korzystnie na nasz organizm.