Mleko krowie jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych. Wiele ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy, że istnieją jego przeróżne alternatywy i zamienniki. Jak bowiem wiadomo, mleko od krowy niekoniecznie jest dobre dla każdego, a sprawia to fakt obecności w nim laktozy.

Poza tym, wiele osób decyduje się na rezygnację z picia go z powodów etycznych i moralnych, deklarując się wegetarianami lub weganami. Nawet jeśli nie mamy oporów przed piciem tego typu mleka, warto wiedzieć, że na rynku dostępnych jest obecnie wiele innych, interesujących zamienników. Chyba najbardziej popularnym jest mleko sojowe, które wytwarza się z ziaren soi.

Co ciekawe, w Internecie można znaleźć wiele przepisów, dzięki którym takie mleko jesteśmy w stanie wyprodukować sobie sami w domu. Mleko sojowe posiada wiele zalet, pośród których można wymienić dużą zawartość białka oraz witaminy A i potasu. W ten sposób nawet osoby z nietolerancją laktozy mogą dostarczać swojemu ciału niezbędne do funkcjonowania białko i inne witaminy.

Dlaczego warto spróbować mleka roślinnego?

Mleka roślinne to przede wszystkim produkty pozbawione laktozy, zatem bezpieczne do spożywania dla tych osób, które borykają się z jej nietolerancją. Poza tym nie zawierają one cholesterolu, natomiast są bogate w różne witaminy, czy minerały. Dzięki temu nie powodują problemów trawiennych i świetnie sprawdzają się niemalże dla każdego.

Dodatkowo, na rynku mamy obecnie bardzo szeroki wybór mleka roślinnego, spośród którego z pewnością nietrudno wybrać takie, które będzie odpowiadało naszym smakowym preferencjom. Przecież oprócz znanego wszystkim sojowego, spotkać można także kokosowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, a nawet orzechowe. Mleko roślinne to wspaniały zamiennik mleka krowiego, ale również baza do ciast, owsianek, jaglanek, czy innych deserów lub dań.

Zważywszy na jego cenę, nie zawsze i nie każdy może sobie pozwolić na jego kupno, jednak nie powinno to prowadzić do zniechęcenia. Internet aż pęka w szwach od różnorodnych przepisów na mleka roślinne, pośród których prym wiodą zdecydowanie przepisy na mleko kokosowe i migdałowe. Są one niezwykle łatwe, a gwarantują uzyskanie zdrowego, pełnego wartości odżywczych mleka, któremu bardzo trudno jest się oprzeć.